Skip to main content

Sundhed handler om den enkelte borgers valg. Derfor bygger EKKOfondens nye kostpolitik og sundhedsindsats på redskaber til at motivere og skabe muligheder for, at borgeren kan træffe sundere valg i hverdagen.

”Både borgere og personale ved godt, hvad der er usundt. Og mange har også et ønske om at leve sundere. Vi skal derfor have respekt for borgernes selvbestemmelse, men samtidig guide dem og vise alternativer. Derfor handler en stor del af vores arbejde med sundhed om at have nogle rettesnore og rutiner, så borgerne kan bruge personalet til at finde deres vej til et sundere liv,” siger Helena Karlsen, der er afdelingsleder for Sundhedsfagligt Team i EKKOfonden.

En ny kostpolitik er netop blevet introduceret i forbindelse med EKKOfondens arbejde med FN’s Verdensmål. Her arbejder EKKOfonden både med Verdensmål 3 om Sundhed og Trivsel samt Verdensmål 12 om Ansvarligt forbrug og produktion. Og begge Verdensmål har været i fokus i den nye kostpolitik.

”Vi lægger os op ad de nye kostråd fra Fødevarestyrelsen, hvor fokus på klimaet er taget med ind. Derfor skal kostpolitikken både guide til sunde vaner men også vaner, der har tanke på klimaet. Og heldigvis går det jo hånd i hånd. Det handler blandt andet om at spise mindre kød og mere grøntsagsbaseret kost,” fortæller Helena Karlsen, der ser kostrådene som en god ramme for en samtale om kosten.

”Vi skal ikke formane. Vi skal hjælpe borgeren til at træffe nogle sundere valg. Der er jo ikke noget i vejen for at spise burger og pomfritter, men hvis det hele tiden er borgerens ønske, så kan man bruge kostrådene til en samtale, om det ikke var værd at prøve noget andet. Det er vigtigt, at vi tænker i små skridt”.

Madplaner giver overblik

For netop at skabe et bedre overblik over kosten skal de enkelte botilbud i EKKOfonden lave madplaner for ugen, så personalet sammen med borgerne kan planlægge måltiderne og tage en dialog om sammensætningen af måltiderne hen over ugen. Det er måde en god måde at få overblik over, om man ligger tæt på eller langt fra kostrådene, men det er ifølge Helena Karlsen også en måde at gå tilbage og se på kostens sammensætning over tid.

”Hvis en borger har et problem med vægtøgning, diabetes eller andet relateret til kosten, kan personalet sammen med borgeren gå tilbage og se på borgerens kost og sammen arbejde på at få nogle flere sunde alternativer ind. Igen er det et godt redskab til dialog med borgerne om deres vaner, når det gælder sundhed”.

En fælles rettesnor

Men det er ikke kun det, der er på menuen, der har fokus i EKKOfondens kostpolitik. Også rammerne for måltidet har en stor betydning, forklarer Helena Karlsen.

”Kulturen omkring måltidet er vigtigt. Det handler om, at der er ro og hygge omkring måltidet, men også at der er en struktur med faste spisetider, som både personale og borgere respekterer. Vi ved, at det betyder utrolig meget for lysten til at spise sammen, så måltidet ikke bliver noget, der bare skal overstås. Det gælder også den ugentlige fysiske aktivitet, som tilbuddene skal have. Det skal være noget, hvor alle kan være med, og hvor der bliver skabt en god ramme om fysisk aktivitet, så det også er en social aktivitet” siger Helena Karlsen og fortsætter:

”Vores arbejde med sundhed handler meget om at have en fælles rettesnor for, hvilke sunde vaner vi gerne vil fremme, og hvordan vi vil gøre det. Her skal personalet gå foran og tage dialogen med borgerne. Derfor vil vi også arbejde med nogle særlige temaer, som botilbuddene skal arbejde med. Det kan eksempelvis være rygning og sund kost. Så kan de enkelte botilbud vælge, hvordan og hvor meget de vil arbejde med det i forhold til deres aktuelle behov på tilbuddet. Men emnet bliver sat på dagsordenen og giver anledning til dialog. Og så betyder det, at den enkelte borger eller hele botilbuddet måske prøver nogle nye ting af. Vi får ikke skabt sundere vaner med regler og forbud, men gennem dialog, nysgerrighed og små skridt,” slutter Helena Karlsen.

Helena Karlsen

Sygeplejerske og afdelingsleder for Sundhedsfagligt team

Hold dig opdateret med nyheder fra
EKKOFONDEN

Vi sender løbende nyhedsmails omkring nye metoder, viden og tiltag hos EKKOfonden. Du kan tilmelde dig nedenfor.

Tilmeld nyhedsbrev

* indicates required

Accepterer du at EKKOfonden må fremsende mails og anvende oplysninger til marketingformål?

Du kan framelde dig vores nyhedsbrev til hver en tid.