Skip to main content

Masser af ukrudt og jord under neglene, så er Rikke glad på jobbet. Siden Rikke gik ud af skolen, har hun arbejdet på Sølagers landbrug. Og det har hun ikke fortrudt siden.

”Jeg glæder mig til, at ukrudtet snart kommer op, så vi kan komme i gang med at luge,” siger Rikke, mens hun viser rundt på markerne ved Sølager lidt uden for Frederiksværk i Nordsjælland, hvor hun arbejder.

Vi er på Sølager Værkstederne, der tilbyder beskyttet beskæftigelse til socialt og psykisk udsatte. Her er økologisk landbrug med både grøntsagsudsalg og værksteder. Rikke viser rundt på en af forårets første solrige og varme dage. Vi er i naturværkstedet, i det kreative værksted, på smedeværkstedet, snedkerværkstedet og så i landbruget, hvor Rikke arbejder.

”Det er vores det hele”, siger hun stolt og peger ud over markerne, der står nøgne efter vinteren og klar til snart igen at dele ud af friske grøntsager og så lige ukrudtet.

”Jeg kan bedst lide at arbejde her i landbruget. Og allermest om sommeren, hvor der er mere at lave. Vi sprøjter ikke på markerne, så der kommer en masse ukrudt, som vi skal luge. Det er lidt hårdt, men det kan jeg godt lide,” siger Rikke og fortsætter:

”Om vinteren er der ikke altid så meget at lave på marken. Lige nu er det sidste høstet på markerne. Det er løg, pastinakker, jordskokker, porre, kartofler og andre grøntsager. De bliver solgt fra butikken, hvor jeg også arbejder. Jeg sorterer, renser og vejer grøntsagerne, og så lægger jeg dem i bakker, så folk kan købe dem,” fortæller Rikke, der er på Sølager tirsdag, onsdag og torsdag hver uge.

Dejligt at komme hertil

”Vi møder klokken 10, hvor vi begynder med en kop kaffe under halvtaget. Så får vi vores opgaver og går i gang. Jeg kan godt lide, at man ved, hvad man skal lave, og bliver man tidligere færdig, så får man en ny opgave. Klokken 12 holder vi en halv times frokostpause og arbejder så frem til klokken halv tre, hvor vi skal hjem. Så er jeg også træt,” siger Rikke, der med tog og bus tager turen frem og tilbage til Smørum, hvor hun bor på EKKOfondens botilbud Smørumgaard.

Her har hun boet i tre år.

”Jeg er glad for at på Smørumgaard. Jeg har det godt både med personalet og de andre beboere, og der er altid noget at lave sammen med de andre beboere. Så spiller vi eller sidder og snakker. Men jeg er glad for, at jeg har mit arbejde,” siger Rikke, der har arbejdet på Sølager, siden hun forlod skolen i 7. klasse.

”Jeg var træt af at gå i skole. Så da de kom og spurgte, om jeg ikke ville til Sølager for at arbejde, så svarede jeg med det samme ”jo tak”. Det har jeg været rigtig glad for. Det var dejligt at komme hertil i stedet for at skulle sidde stille og koncentrere sig. Og jeg synes, det går godt her. Men jeg skal ikke ud på en almindelig arbejdsplads. Det har jeg prøvet. Jeg har været på Grønnesgaard Gods, men det kunne jeg ikke klare. Jeg blev hurtigt træt, og så får jeg det skidt. Så er det bedre her”.

Bedst om sommeren

Rikke har gået på et AMU gartnerkursus for at lære lidt om arbejdet med jorden. Og så har hun også gået i skole på Sølager.

”Man kan gå i skole fra klokken 10.30 – 12. Det har jeg også prøvet. Jeg har haft dansk og matematik, fordi det var jeg ikke så god til. Men nu kan jeg bedre læse og stave. Det er rart. Og jeg kan også gange. Men jeg tror ikke, jeg skal gå i mere skole. Jeg vil helst bare være udenfor i naturen,” siger Rikke, inden hun skal til sin frokostpause.

Når hun er færdig med pausen, skal hun lægge ramsløg i bakker, der skal sælges i butikken. Ramsløgene er noget af det første forårsgrønt, og om bare få uger vælter de første forårsløg op, og så følger ukrudtet. Men hvor de fleste bander ukrudtet langt væk, så får Rikke et smil på læben ved tanker om mælkebøtter, brændenælder og andet ukrudt.

”Jeg kan jo bedst lide sommeren. Der er mere at lave. For ikke så længe siden måtte vi grave ned i sneen for at få fat i grøntsagerne. Men nu venter vi bare på, at de friske grøntsager kommer frem – og ukrudtet,” slutter Rikke.

Hold dig opdateret med nyheder fra
EKKOFONDEN

Vi sender løbende nyhedsmails omkring nye metoder, viden og tiltag hos EKKOfonden. Du kan tilmelde dig nedenfor.

Tilmeld nyhedsbrev

* indicates required

Accepterer du at EKKOfonden må fremsende mails og anvende oplysninger til marketingformål?

Du kan framelde dig vores nyhedsbrev til hver en tid.