Skip to main content

Arbejdet med sanserne kan være helt afgørende for trivsel og udvikling hos mennesker med autisme, der ofte har en enten øget eller nedsat sansefølsomhed. Det betyder, at de kan have udfordringer ved berøring, fremmede lyde, lugte eller synsindtryk. På EKKOfondens særligt tilrettelagte botilbud Knivholtvej skal et nyt sanserum styrke arbejdet med borgernes sansebearbejdning.

Knivholtvej, der i efteråret åbnede i Frederikshavn, danner rammen om 12 særligt tilrettelagte botilbud for mennesker med autisme. Muligheden for at indrette helt individuelle tilbud for den enkelte har fra start været en del af Knivholtvej, og det er også i fokus i det netop indrettede sanserum.

”Vi har lagt meget stor vægt på at indrette rummet, så hver enkelte borger kan tilgå det helt individuelt. Hvordan man optager sansningen og tager de forskellige indtryk ind er forskelligt fra borger til borger,” siger Lone Thorhauge, der er daglig leder på Knivholtvej.

Rummet, der er holdt i helt hvide farver, byder på et væld af forskellige redskaber, der kan aktivere og udvikle forskellige sanser. En vandseng er centrum i rummet, hvorfra man kan opleve forskellige sanseindtryk via både musik, lys og forskellige synsindtryk.

Herudover er der eksempelvis både tyngdedyne, kunstig kælekat, massagebold, en pude med musik, bolde, tangler og en særlig projekter, der kan projektere skyer op på væggen i forskellige farver.

Individuelle behov

”Alle de redskaber, vi har i sanserummet, er for at kunne arbejde med lige præcis det, der passer til den enkelte borger. Når vi skal arbejde ind gennem sanserne, skal vi gå meget langsomt frem. Hvis en borger ikke har en kropsbevidsthed, så kan det være meget grænseoverskridende at blive udsat for påvirkning af sanserne. Det handler om at observere og kende borgeren. Én borger kan have det sådan, at man skal tage fast, fordi lette berøringer gør ondt, for andre kan det være lige modsat, ” siger Lone Thorhauge og fortsætter:

”Nogle borgere ønsker at være i sanserummet alene, andre vil gerne have at personalet er med passivt, og for nogle er det mest trygt, at personalet er med i arbejdet med de forskellige effekter i sanserummet. Vi som personale lærer utrolig meget ved at observere borgerne i sanserummet. Det gør vi ved at se, hvad borgerne finder ro ved og måske falder i søvn af, eller modsat hvad de bliver urolige af. Det er en vigtig viden for vores videre arbejde med borgenes sansebevidsthed,” siger Lone Thorhauge.

Kan afprøve forskellige effekter

Rummet vil primært være for borgerne på Knivholtvej, men borgere fra EKKOfondens øvrige tilbud vil også kunne beknytte sig af sanserummet.

”Med sanserummet kan borgerne afprøve forskellige effekter til at øge sansebevidstheden. Er der noget, der kan gavne dem i deres hverdag. Noget der kan give dem ro og tryghed. Vi kan herefter anbefale både pårørende og kommune, hvad der vil gavne borgeren at få indkøbt og måske installeret i borgerens egen bolig,” siger Lone Thorhauge.

Læs mere om Knivholtvej

https://altidenekko.dk/saerligt-tilrettelagte-tilbud/botilbuddet-knivholtvej/

Det stærkeste pædagogiske redskab er min person

https://altidenekko.dk/det-staerkeste-paedagogiske-redskab-er-min-person/

Nyt tilbud for voksne med autisme

https://altidenekko.dk/ekkofonden-aabner-nyt-botilbud-for-voksne-med-autisme/

Hold dig opdateret med nyheder fra
EKKOFONDEN

Vi sender løbende nyhedsmails omkring nye metoder, viden og tiltag hos EKKOfonden. Du kan tilmelde dig nedenfor.

Tilmeld nyhedsbrev

* indicates required

Accepterer du at EKKOfonden må fremsende mails og anvende oplysninger til marketingformål?

Du kan framelde dig vores nyhedsbrev til hver en tid.