Skip to main content

”Når man sidder i naturen rundt om et bål, så flytter det fokus for borgerne. Det skaber en helt særlig ro i de timer, vi er ude. Derfor bruger vi naturen så meget som muligt i vores hverdag,” siger Stefan Nielsen, der er daglig leder for Altiden Ekkos botilbud Østergaarden.

På Altiden Ekkos botilbud Østergaarden har de fået et ekstra rum. Rummet er naturen, hvor borgere og personale i fællesskab har skabt rammerne for at bruge naturen endnu mere i dagligdagen. De nye faciliteter har allerede flittigt været i brug.

”Vi har fået færdigbygget vores shelter, hvor vi også har fået et bålsted, hvor man kan samles rundt om. Borgerene har endnu ikke sovet ude i vores shelter, men det har skabt nogle rammer, som betyder, at det både er nemmere og mere attraktivt for både borgere og personale at samles udenfor i naturen,” siger Stefan Nielsen og fortsætter:

”Vi bruger det så ofte som muligt. For nylig har vi købt en tre-fod til at sætte over bålet, så vi kan hænge en gryde eller rist over bålet. Så kan vi lave mad over bålet og ikke kun snobrød,” siger han.

Timerne uden for kan noget helt særligt, mener Stefan Nielsen.

”Når vi tænder bålet, så trækker det hurtigt flere til. Så selvom vi måske kun er to – tre stykker i begyndelsen, så kommer der stille og roligt flere til. Så nyder vi roen og stemningen rundt om bålet. Der opstår en helt særlig ro hos borgerne. Det flytter fokus fra nogle af hverdagens udfordringer og over på nuet,” siger Stefan Nielsen, der mener, at naturen generelt er vigtig i det pædagogiske arbejde.

”Vi vil gerne udforske endnu mere, hvordan vi kan bruge naturen i det pædagogiske arbejde. Når vi sidder rundt om bålet, så forsvinder den asymmetri, der kan være i forholdet mellem pædagog og borger. Man får talt sammen på en anden måde. Og der opstår et større ligeværd. Når vi laver snobrød rundt om bålet, så skal man vente på hinanden, man skal tage hensyn, og man er lige lang tid om at få bagt det snobrød,” siger Stefan Nielsen.

Hen over sommeren håber Stefan Nielsen derfor, at de får brugt de nye faciliteter udenfor endnu mere. Og måske også at flere af borgerne får overnattet uden for i det nye shelter.

”Vi har tidligere været på tur med borgerne, hvor de har prøvet at sove i shelter. Så mon ikke vi i løbet af sommeren kommer til at sove ude et par nætter. Vi får se,” siger Stefan Nielsen.

Du kan læse mere om det særligt tilrettelagte botilbud Østergaarden her.