Skip to main content

Julen er forbundet med fællesskab, samvær og ikke mindst forventninger. Men for nogle er særligt forventningerne med til at gøre det til en svær tid på året. For julen bringer minder frem. Både de gode og de svære, og det skal vi som pædagogisk personale rumme og respektere, fortæller Lone Thorhauge, der er daglig leder på det særligt tilrettelagte botilbud Knivholtvej.

Mens det for nogle kun handler om at komme i gang med julepynt og -bagning så tidligt som muligt, så handler det for andre om at lukke så meget som muligt af for julen i december måned.

”Det er ikke alle, der har de bedste erindringer om julen. Og nogle borgere ønsker ikke at holde jul eller blive mindet om julen. Der er så mange forventninger til julen. Og julen kan bringe minder frem om de forventninger, der måske aldrig blev indfriet. De husker måske julen som en turbulent tid. Hvis man kommer fra omsorgssvigtet hjem, så har man måske oplevet, at de gode altid endte med et brag, når der fx blev drukket for mange,” siger Lone Thorhauge.

Svært at lukke af for julen

”Julen kan få en fiaskofølelse frem i de fleste. Men særligt hos udsatte borgere. Måske har man holdt jul gang på gang som hjemløs eller måske på psykiatrisk afdeling,” siger Lone Thorhauge, der fortæller, hvordan det kan være meget svært for mange at lukke af for julen, når der er julepynt og ikke mindst juledufte alle vegne.

”Man kan lukke ned for lyde og synet. Men duftsansen spørger ikke om lov. Den kan man ikke censurere selv, og den kan vække stærke følelser og sætte hukommelsen i gang”.

Lone Thorhauge understreger, at ingen skal holde jul, hvis de ikke vil det. Men det er stadig vigtigt med en dialog med borgerne om deres forhold til julen, hvis de reagerer negativt på julen.

”Det er vigtigt, at vi som medarbejdere ikke bare tager vores egne normer og traditioner med på arbejde. Vi får en snak med borgerne om, hvorfor de har det sådan med højtiden. Det er vigtigt for os. Og så forventningsafstemmer vi sammen med borgerne. Vi tager måske nogle delelementer ind og går langsomt frem, så borgerne måske efter en årrække får opbygget nogle nye positive minder om julen,” siger Lone Thorhauge.

Hold dig opdateret med nyheder fra
EKKOFONDEN

Vi sender løbende nyhedsmails omkring nye metoder, viden og tiltag hos EKKOfonden. Du kan tilmelde dig nedenfor.

Tilmeld nyhedsbrev

* indicates required

Accepterer du at EKKOfonden må fremsende mails og anvende oplysninger til marketingformål?

Du kan framelde dig vores nyhedsbrev til hver en tid.