Skip to main content

Julen er hygge, traditioner og samvær. Men den kan også være forbundet med svære stunder. Alt det skal Altiden Ekkos botilbud rumme og håndtere, så borgerne får præcis den jul, de ønsker.

”Vi har haft travlt med alle de aktiviteter, der hører sig til julen. Vi har pyntet op, hentet og pyntet juletræ, lavet konfekt og bagt masser af småkager. Alt sammen i fællesskab med de borgere, der ønsker at deltage,” siger Ninett Høgedal, der er daglig leder på Botilbuddet Smørumgaard og det særligt tilrettelagte botilbud Hedehusene.

Alle julearrangementer og aktiviteter på tværs af tilbuddene i Altiden Ekko er aflyst på grund af corona, men det betyder ikke, at der bliver fejret mindre jul af den grund, fortæller Ninett Høgedal.

”Der er jo masser af ting, som vi kan lave sammen i de enkelte tilbud. Vi har i disse dage ekstra fokus på at skabe nogle hyggelige stunder sammen og holde fast i alle de traditioner, der er i sådan en julemåned. Så der bliver tændt kalenderlys og lavet alt det, som hører sig til. I Hedehusene har borgerne besluttet sig for at holde en traditionel julefrokost med alt det, der hører sig til. Så det gør vi,” siger Ninett Høgedal og fortsætter:

”Vi skal hjælpe borgerne til at leve et liv som alle os andre. Og det gælder naturligvis også i julen. Men vi skal også have respekt for, at det for nogle er en svær tid. Der kan være nogle borgere, der måske ikke har de bedste minder om jul. Så der skal være fokus på, at alle får præcis den omsorg, de har brug for. Og de borgere, der tager hjem i julen, har alle mulighed for at blive hentet, hvis de får brug for det. Det har vi været helt tydelige om, så de har den tryghed,” siger Ninett Høgedal.

En svær tid

Netop det, at julen også kan være en svær tid, har også stor fokus på Botilbuddet Dianalund, hvor Signe Schausen er daglig leder.

”Vi gør meget ud af at have en hyggelig december måned. Vi har haft ture med julegaveindkøb, vi har bagt, og vi har pyntet op. Og hver morgen samles vi til gavetrækning. Men det er også en tid, hvor borgerne godt kan blive lidt stressede af julen og særligt de mange forventninger, der kan være forbundet med julen. Så vi gør meget ud af ikke at køre det for højt op, så borgerne forventer, at julen er lige som på film. Så er vi sammen på en anden måde. Det kan fx være at spille spil sammen,” fortæller Signe Schausen.

På det særligt tilrettelagte botilbud Vester Hjermitslev har borgerne på et borgermøde talt om, hvordan julemåneden skal forløbe, så der er plads til alle. Det blev vedtaget, at de skulle have en juleklippedag med gløgg, æbleskiver og pandekager.

“Julen er en tradition, og julen er vigtig for nogle, fordi den er dejlig og betyder fællesskab, men samtidig kan julen gøre ondt på andre. På Vester Hjermitslev er det derfor vigtigt at arbejde med at kunne redefinere julen, så den bliver udholdelig for de borgere, for hvem den gør ondt, samtidig med at der også holdes en jul for de borgere, der elsker julen,” siger Ann-Lill Hansen, der er assisterende leder på Vester Hjermitslev.

Juleaften på alle tilbud

På alle Altiden Ekkos botilbud bliver der den 24. december fejret juleaften for de borgere, der ikke skal hjem i juledagene.

”Det bliver en juleaften, der er lige så traditionel som hos alle andre. Der er både and og flæskesteg, og vi sørger for, at der bliver tid til alt det, som borgerne gerne vil. Om de vil i kirke, se Disneys juleshow eller andet,” fortæller Ninett Høgedal.

Men der er også plads til dem, der ikke har et forhold til traditionerne i julen.

”Vi har på Dianalund en muslimsk borger, der ikke holder jul, og som ikke spiser flæskesteg eller vil have and, så der finder vi ud af noget andet juleaften. Alle borgere skal uanset deres forhold til julen føle, at det er en speciel dag,” siger Signe Schausen.