Skip to main content

Fra hjemløshed til egen lejlighed

24/04/2020

Vilje og støtte. Det har bragt Heine fra et liv i kaos, stofmisbrug og hjemløshed til i dag at bo i egen lejlighed – med styr på tilværelsen og gode venner. Men selvom Heine i dag med stolthed kan se på sin tilværelse, så er kampen ikke slut. Viljen er der brug for hver eneste dag. Og det samme er behovet for støtte og det at vide, at støtten kun er et opkald væk.

”Det er en kamp hver eneste dag. Stoffernes virkning sidder i kroppen og i sindet. Og har man en dårlig dag, så er det som om, der sidder en djævel på den ene skulder og fortæller om stoffernes virkning. Men så sidder der også en engel på den anden skulder og siger, Nej, Heine, du lever et godt liv. Hold fast i det! Og jeg har taget et valg, og derfor holder jeg fast,” fortæller Heine, der for fire et halvt år siden tog et valg for livet.

Heine ville ud af sit stofmisbrug. Han ville ud af kaos og have livet på ret køl. I dag behøver han kun at se på sin mobiltelefon som bevis på, at han har klaret det. På mobilen har han installeret app’en Sober Time. App’en minder ham om, hvor lang tid han har holdt fast i sin beslutning om at kvitte misbruget for altid.

”Hver dag er en sejr. Og app’en minder mig om mærkedagene for min beslutning. Det giver styrke, når det indimellem er svært. Så kan jeg ringe til min kontaktperson, der minder mig om alt det gode i mit liv. Han siger: ”Heine, du kan godt. Gå en tur og tænk over det gode i dit liv og så ring til mig.” Så gør jeg det og ringer tilbage. Så fortæller jeg, at nu har jeg redet stormen af. Og han siger: ”Heine, jeg vidste, du kunne.” Den støtte er jeg meget taknemmelig for,” fortæller Heine, der i dag er 38 år.

Røg på gaden

Vi skal 20 år tilbage for at finde starten på det stof- og hashmisbrug, der endte med at tage magten fra Heine. Allerede som 15-årig begyndte misbruget. Først som hash, siden amfetamin og andre stoffer. Og da han som 18-årig flyttede i egen lejlighed, gik det stærkt. Hver dag gik med at ryge hash, og det meste af hans bistand gik til at købe hash. Huslejen kunne han ikke betale, og da både depositum og den forudbetalte leje et halvt år efter var opbrugt, blev han smidt ud af lejligheden. Han havnede på gaden. Hjemløs – afhængig af hash og stoffer.

”Jeg levede som hjemløs. Jeg sov på herberger og forskellige steder, og jeg havde stadig et misbrug af hash og stoffer,” fortæller Heine.

Efter 10 år på gaden fik Heine en lejlighed målrettet til ’skæve eksistenser’, som han selv kalder det. Her boede han sammen med andre tidligere hjemløse og misbrugere. Heine var glad for en fast base efter de mange år som hjemløs.

”Det gik fint til at starte med. Men jeg havde stadig et misbrug, og det endte med for mange stoffer. Jeg gik ligesom med skyklapper på og kunne ikke huske halvdelen af, hvad jeg sagde og gjorde. Det gav mange konflikter. Og til sidst blev jeg træt af det. Jeg lignede et skelet. Så jeg tog en beslutning. Jeg gik til personalet og sagde, at nu ville jeg have hjælp til at komme ud af mit misbrug.”

Fandt viljen til at holde fast

Heine begyndte i et afvænningsforløb. Først skulle det have varet en måned, men det blev til to måneder, før Heine var klar til at komme videre. Og det stod klart for ham, at han hverken skulle tilbage til sin bolig med ’de skæve eksistenser’ eller i egen bolig.

Han skulle langt ud på landet. Langt væk fra byen og alle de fristelser, der var her. Heine kom derfor til Botilbuddet Jammerbugten under EKKOfonden.

Jeg følte mig godt rustet. De fysiske abstinenser var der stadig, særligt det første år. Jeg havde lyst til at tage til Randers og ryge hash. Men jeg fik så meget støtte, at jeg fandt viljen til at holde fast. Det var dejligt at bo på landet med plads og uden bekymringer. Når det var svært, og lysten til at bruge stoffer kom, så kunne jeg tage en snak med personalet og læsse af. Det var dejligt at bo midt ude på landet. Tiden gik med at være i naturen og tage på udflugter rundt omkring,” fortæller Heine.

Han boede to år i Botilbuddet Jammerbugten, før han rykkede videre i en lejlighed i Hobro med såkaldt paragraf 85 støtte til at klare hverdagen. Og det er her i Heines hverdag, vi møder ham i dag. Det er fire år siden, han tog sin vigtigste beslutning i livet. Heine sidder i værestedet Madam Blå, hvor han drikker en kop kaffe sammen med Steen fra EKKOfonden. De har lige betalt et par regninger, og Steen har hjulpet Heine med at få styr på et abonnement hos YouSee.

Hver uge laver de et ugeskema og taler om, hvad der skal ske i ugen.

Dejligt at have ansvar

”Jeg er super glad for både støtten og opbakningen. Dagligdagen består i at tage opvasken, vaske tøj og en gang om ugen få gjort rent i lejligheden. Jeg får også NADA-behandling, hvilket gør, at jeg sover meget bedre”, forklarer Heine, der fylder dagen ud med besøg hos venner og nye interesser.

”Jeg klarer mig selv. Jeg er begyndt at male. Jeg har købt nogle af de her Mandalabøger og tusser, og bruger tid på at farvelægge dem. Man går ind i en anden verden, kobler af og undgår stress. Og så bruger jeg tid på mine katte, som hedder Tigerdyret og Simba. Det er dejligt at have det ansvar. Og det er beroligende at tage mig af dem og snakke med dem. Det udløser endorfiner, har jeg læst,” fortæller Heine og tager en tår af kaffen, inden han svarer på det sidste spørgsmål, nemlig om han ikke er stolt over, at han er nået dertil i dag.

”Jo, stofferne er en djævel uden lige, så jeg er meget stolt over, at jeg holder fast. Og jeg er meget taknemmelig over den hjælp, jeg har fået,” slutter Heine.

Hør mere om EKKOfondens botilbud eller særligt tilrettelagte tilbud

Kontakt

Frank Lund, visitationschef
telefon: 41 77 65 62
e-mail: fcl@altidenekko.dk

Hør mere om EKKOfondens Paragraf 85 støtte

Kontakt

Lene Nielsen, afdelingsleder for EKKOstøtte
telefon: 41 77 65 82
e-mail: ln@altidenekko.dk

Hold dig opdateret med nyheder fra ekkofonden

Vi sender løbende nyhedsmails omkring nye metoder, viden og tiltag hos EKKOfonden. Du kan tilmelde dig nedenfor.

Tilmeld nyhedsbrev

* indicates required

Accepterer du at EKKOfonden må fremsende mails og anvende oplysninger til marketingformål?

Du kan framelde dig vores nyhedsbrev til hver en tid.