Skip to main content

Hverdagen på Botilbuddet Luneborg er fuld af aktiviteter efter, at botilbuddet de seneste måneder har organiseret en lang række aktiviteter, som giver borgerne endnu mere mening i hverdagen. Der bliver malet, spillet musik, skatet, dyrket planter og lavet graffiti. 

Tomatplanterne slynger sig op ad ruderne i det nye drivhus på EKKOfondens botilbud Luneborg. De bliver hver dag passet og plejet omhyggeligt af John, der har boet i Luneborg siden december 2019 og hos EKKOfonden i tre år. Arbejdet i drivhuset er blot én af de mange nye aktiviteter på Luneborg.

”Der har selvfølgelig altid været meget aktivitet blandt borgerne her på Luneborg, men vi har den seneste tid brugt tid på at organisere udbuddet af aktiviteter, så det nu er blevet en vifte af faste tilbud i løbet af ugen. Og jeg skal love for, at der bliver gået til den,” siger Martin Eriksen, der er afdelingsleder for Botilbuddet Luneborg.

I første omgang er aktiviteterne inden for botilbuddets rammer, der rummer både værksteder, stor have og så en ny, asfalteret bane, hvor der både bliver skatet og spillet basket. Senere kan der ifølge Martin Eriksen komme aktiviteter uden for botilbuddet.

”Vi har brugt meget tid på at udvikle stedet her og de nye typer af aktiviteter, som vi tilbyder. Haven rummer i sig selv en masse gode aktiviteter som både græsslåning og andet havearbejde, men vi har også fornyligt fået asfalteret et stykke jord, hvor vi nu har en bane, hvor borgerne kan både skate og spille basketball. Og så har vi fået opsat en graffitivæg.”

Borgerne udvikler sig

Tirsdag og torsdag er der så afsat to timer til aktivitet og beskæftigelse på Luneborg. Ud over drivhus og havearbejde er der mulighed for eksempelvis at skate, spille basketball, male graffiti eller male billeder på lærred. Og borgerne kan få vejledning i, hvordan de kan blive bedre og lære nye teknikker.

”Når vi begrænser det til to timer to gange om ugen, så er det også for at kunne fokusere og tage det mere alvorligt. At det er noget, man går til og koncentrerer sig om. Det er noget, man ser frem til. Samtidig er det en del af dagens struktur, og vi kan planlægge således, at borgerne ikke skal alt mulig andet på det tidspunkt. Det gør, at alle – både borgere og pædagoger – kan være med,” siger Martin Eriksen og fortsætter:

”Det er vigtigt for os, at borgerne også kan udvikle sig og lære noget. Vi købte graffitimaling af en mand, der selv var ekspert, så han gav os nogle gode råd. Men borgerne er også gode til at undervise hinanden. En af pædagogerne har selv erfaring med at male billeder, og han underviser borgerne i forskellige teknikker, når de maler billeder,” fortæller Martin Eriksen.

Tager det alvorligt

Netop det med at lære noget og udvikle sine færdigheder gør aktiviteterne mere interessante. Eksempelvis har lysten til at male billeder smittet flere borgere, så der nu er flere, der tirsdag og torsdag står og arbejder med oliefarver og lærred.

Billederne får dog ikke lov til at hobe sig op i værkstedet, fortæller Martin Eriksen.

”Som en del af aktiviteten vil vi sætte dem til salg. Hvordan vi gør det, har vi endnu ikke besluttet. Men det handler blandt andet om, at vi tager det alvorligt. Det gør det både sjovere og mere indholdsrigt, når der er en udvikling og et resultat, som man kan være stolt over. Så vi ser frem til en sommer, hvor vi skal have endnu mere gang i vores mange nye aktiviteter,” slutter Martin Eriksen.

Læs mere om Luneborg