Skip to main content

På EKKOfondens særligt tilrettelagte botilbud Østergaarden er rollerne byttet rundt i arbejdet med at få affaldssorteringen godt i gang blandt borgere og medarbejdere. Her er det nemlig borgerne, der skal holde øje med, om personalet får sorteret korrekt. Projektet med affaldssortering er en del af EKKOfondens arbejde med de 17 Verdensmål.

Det skal være sjovt, konkret og meningsgivende. Det er opskriften på at få affaldssorteringen til at fungere på Østergaarden. Tidligere smed borgere og medarbejdere affaldet i samme affaldsspand og container. Men nu skal man lige tænke sig en ekstra gang, inden det bliver dumpet i affaldsspanden. Skal det i den ene, den anden eller tredje affaldsspand? I køkkenet skal affaldet deles op i metal og plastik, madaffald og restaffald. Og på kontoret er det papir eller restaffald.

”Vi er netop gået i gang med affaldssorteringen på Østergaarden. Vi begyndte arbejdet med en workshop, hvor både medarbejdere og borgere blev guidet i, hvordan de skal sortere. Og så skulle de selv prøve at sortere forskellige typer affald. Vi vil gerne gøre det på en legende måde. Det skal være sjovt, og det skal være motiverende. Ikke en sur pligt,” siger Stefan Nielsen, der er daglig leder på Østergaarden.

Taler ind borgernes forforståelse

Både medarbejdere og borgere fik i praksis afprøvet de forskellige tvivlsspørgsmål, som opstår, når man pludselig skal tage stilling til, om affaldet mon skal i den ene eller anden spand. Og tvivl vil helt sikkert opstå, mener Stefan Nielsen.

”Mælkekartonerne er et godt eksempel. De er jo lavet af pap, men fordi der er plastik indeni, så skal de i restaffald. Det samme med den emballage, der er sammensat af eksempelvis pap og plastik. Er man i tvivl, og er der ikke lige nogen at søge hjælp hos, så skal affaldet generelt bare i restaffald,” siger Stefan Nielsen, der har givet en helt særlig opgave til borgerne på Østergaarden.

”Borgerne har fået den opgave, at de skal holde øje med, om personalet sorterer rigtigt. Det er med til at gøre affaldssorteringen meningsgivende, og samtidig er det også lidt sjovt. Nogle borgere tager det meget bogstaveligt, og det kommer der nogle sjove situationer ud af.”

Stefan Nielsen mener, at man i arbejdet med at gøre indsatsen relevant for borgerne skal tale ind i deres forforståelse af de forskellige problematikker, som Verdensmålene omhandler.

”Det bliver hurtigt meget abstrakt for borgerne. Men hvis vi gør det mere konkret, så bliver det nemmere at forstå. Når vi taler om, at vi skal sortere plastik, fordi der er et problem med plastik i verdenshavene, så kan de fleste forbinde det med de billeder, vi har set af plastik i havet og dyr, der måske er viklet ind i affald,” siger Stefan Nielsen.

Næste skridt er at få set på energiforbruget rundt omkring på ejendommen.

”Vi har Verdensmålene med som fast punkt på alle vores personalemøder. Østergaarden er en stor gård, så der er mange steder, vi kan tage fat med henblik på energibesparelser. Det har vi allerede taget fat på, men vi vil gerne gøre mere,” slutter Stefan Nielsen.

Hold dig opdateret med nyheder fra
EKKOFONDEN

Vi sender løbende nyhedsmails omkring nye metoder, viden og tiltag hos EKKOfonden. Du kan tilmelde dig nedenfor.

Tilmeld nyhedsbrev

* indicates required

Accepterer du at EKKOfonden må fremsende mails og anvende oplysninger til marketingformål?

Du kan framelde dig vores nyhedsbrev til hver en tid.