Skip to main content

Berøring skaber tilknytning, relationer og ikke mindst ro og velvære hos en borger. Mennesket har nemlig et helt essentielt berøringsbehov. Men mange borgere kan have det svært med berøring, og oven i det har coronatiden gjort fysisk kontakt endnu sværere for både borgere og personale på bosteder, fortæller Charlotte Voetmann, der er neuropædagogisk konsulent og specialist i hudsult. Hun råder til at begynde langsomt med berøringen og sætte fokus på alle sanser.

”Jeg har oplevet mennesker, der tidligere har optrådt apatiske eller aggressivt og udadreagerende, blive relevante og empatiske, efter vi har arbejdet med berøring og deres sanser. Det har en meget stor virkning på mennesker, når man arbejder med berøring og sanserne,” siger Charlotte Voetmann, der er specialist i begrebet hudsult og neuropædagogisk konsulent hos Hjerne og Sundhed.

Hudsult handler om behovet for berøring, der, siden coronapandemien nåede Danmark i foråret, har været en problematik, som ikke mindst botilbud for udsatte borgere har måtte finde nye tilgange til.

Hudsult skaber stress, aggressivitet og angst

Behovet for berøring handler blandt andet om hormonet Oxytocin, der bliver frigivet ved positiv berøring mellem mennesker. Hormonet fremmer tilknytning mellem mennesker. Når kvinder eller mænd får nyfødte børn op til sig, udløser det et ekstra boost af Oxytocin og medvirke til at skabe tilknytningen mellem barn og forældre. Men hormonet har også en dokumenteret effekt på deprivation, stress, irritation, aggressivitet og angst. Ligesom det styrker immunsystemet, fremmer fordøjelsen og giver bedre søvn.

”Manglende berøring betyder, at kroppen kan komme i ubalance, fordi den mangler Oxytocin. Det gælder for alle mennesker. Men særligt sårbare grupper, der i forvejen er afhængige af andres hjælp i hverdagen. De har brug for tryghed gennem berøring og for at mærke sig selv og blive bekræftet. Får de ikke berøringen eller får sanserne stimuleret på anden vis, kommer hele kroppen i underskud og reagerer på det,” siger Charlotte Voetmann.

Tag udgangspunkt i den enkelte

Særligt mennesker med demens eller autisme er grupper, der har behov for en ekstra opmærksomhed, når det handler om berøring og sansestimulation.

”Mennesker med autisme har samme behov for berøring som andre, men de magter ikke altid berøringen. Så det er vigtigt at være opmærksom på det enkelte menneske og deres grænser og livshistorie. Andre har måske erfaringer med negativ fysisk kontakt i form af misbrug eller vold. Så er det vigtigt at tage udgangspunkt i den enkelte og gå forsigtigt frem og træne den enkelte op til berøringen,” siger Charlotte Voetmann, der ikke i tvivl om, at Coronatiden trækker nogle spor ude i landets botilbud.

”Coronatiden synliggør fagligheden. Relationsarbejdet har været mere på afstand, og det mærker borgerne. Der er sket en fysisk afstand, uanset hvor dygtige personalet er. For borgerne kan det være svært at forstå, og er personalet stresset, så påvirker det borgerne” siger Charlotte Voetmann.

Hun anbefaler personalet at holde særligt øje med de tegn, der kan være på hudsult.

”Man skal være opmærksom på ændret adfærd og stress hos borgerne. Tegn kan være, hvis borgerne kører hænderne rundt i håret eller andre steder på kroppen, seksualiseret adfærd, eller hvis de bliver mindre omhyggelige med deres hygiejne eller bliver urolig vandrende og mere stresset op ad dagen. Når man har hudsult, så kan virkningen være, at man trækker sig fra berøring. Kroppen kan blive meget mere følsom over for berøringen. Sådan en ting som at være i bad og mærke bruseren kan føles meget hårdt, nærmest som en tredjegrads forbrænding. Så må man gå meget forsigtigt frem,” fortæller Charlotte Voetmann, der har en række gode råd til at afhjælpe hudsult hos borgerne.

Gode råd til at afhjælpe hudsult hos borgerne

Øjenkontakt

Hold en tydelig øjenkontakt med borgerne. Positiv øjenkontakt med et andet menneske kan udløse Oxytocin. Øjenkontakt og et varmt smil med de mennesker, vi møder, kan ske også på behørig afstand. Dog kan mennesker med autisme og mennesker, der er særligt kognitive slidte, have svært ved at rumme øjenkontakt, hvorfor det er vigtigt fagligt at finde andre tilgange.

Kæledyr

Fysisk kontakt med pelsdyr eller tøjdyr med pels og tyngde. At se en hund ind i øjnene frigiver mere Oxytocin end, når man ser andre mennesker i øjnene.

Massage

Find alternative måder at give massage med bolde eller børster til massage på kroppen. Hænder, fødder og hovedbund er særlige sensitive. Man kan udfordre huden på fødderne ved at lade borgerne få fodbad eller gå på forskelligt materiale som sand, tæpper eller dørmåtter.

Ud i naturen

Naturen er et oplagt sted at bruge sanserne på forskellige vis. Her er dufte, lyde, synsindtryk og mange forskellige muligheder for at aktivere følesansen, samtidig med at der ikke er risiko for overstimulering af mange sanser på én gang.

Brug en tyngdedyne

Lad borgerne sove med en tung dyne, eksempelvis fiberdyne, kugledyne eller kædedyne, der giver tyngde og gør det muligt, at borgeren måske kan være tæt omsluttet og mærke sig selv. Start med 4-6 kg dyne.

Hygiejne

Hav fokus på borgernes hygiejne, men vær forsigtig. Vask med varmt vand og brug af bløde klude, der gnides med hårerenes retning på kroppen. Brug bløde håndklæder og eventuel lotion til huden. Hvis borgeren reagerer på hårde vandstråler, kan man binde et stykke stof om brusehovedet eller lave et karbad.

Hold dig opdateret med nyheder fra
EKKOFONDEN

Vi sender løbende nyhedsmails omkring nye metoder, viden og tiltag hos EKKOfonden. Du kan tilmelde dig nedenfor.

Tilmeld nyhedsbrev

* indicates required

Accepterer du at EKKOfonden må fremsende mails og anvende oplysninger til marketingformål?

Du kan framelde dig vores nyhedsbrev til hver en tid.