Skip to main content

Jeg vil gerne selv bestemme

Hver fredag sker der nemlig noget helt specielt for Allan. Han skal købe et nyt LEGO-sæt. Allan blev som barn fascineret af LEGO. En interesse, der har fulgt med lige siden, og i dag fylder LEGO-byggeriet en stor del af hans hverdag. Men LEGO er ikke det eneste, Allan værdsætter. Selvbestemmelse er vigtigt for ham. Og det har han fået mere af på det særligt tilrettelagte botilbud Vester Hjermitslev, hvor han snart har boet i et år.

En blå bus triller hen ad bordet. Bussen er en tro kopi af den magiske Harry Potter Ridderbus med alverdens detaljer både udenpå og indeni bussen.

”Se, den byggede jeg i fredags,” siger Allan og ser fascineret ind i bussen, hvor selveste Harry Potter sidder – eller rettere flyver.

Vi møder Allan i hans verden. En verden af LEGO, som han har samlet på så længe, han kan huske. Fascinationen af mulighederne med de små klodser bliver Allan aldrig træt af. Han omgiver sig af en verden af LEGO med alverdens huse, biler, maskiner og landskaber.

”Jeg kan godt lide alle detaljerne ved LEGO. Det er lavet utrolig flot, og man kan bygge så mange forskellige ting. Jeg kan bedst lige LEGO City, men jeg har bygget ting fra de fleste sæt, ” siger Allan, der ved siden af den intense interesse for miniatureuniverset af de små klodser også har en stor kærlighed til at være i naturen og arbejde med praktiske ting.

”Jeg er glad for at bo herude på landet. Det minder mig om min barndom, hvor jeg også boede på landet. Den friske luft og naturen har altid betydet meget for mig. Og det har jeg mulighed for at nyde herude,” siger Allan, der bor i EKKOfondens særligt tilrettelagte botilbud Vester Hjermitslev, der ligger i den lille nordjyske by af samme navn.

Holder personalet i ørerne

Ud over de mange timer, Allan bruger på LEGO, har han to vigtige opgaver på Vester Hjermitslev, som han varetager med stor alvor og gåpåmod.

”Jeg er pedelmedhjælper her i huset. Derfor ved jeg alt om at skifte pærer og sikringer, og jeg hjælper med de praktiske ting i huset. Det arbejde kan jeg godt lide,” fortæller Allan, der dog går allermest op i sin post som affaldsminister i Vester Hjermitslev.

”Det er mit job, at affaldet bliver sorteret rigtigt. Jeg holder personalet i ørerne og er efter dem, hvis de smider affaldet i den forkerte spand. Så må jeg fortæller dem, hvordan de skal gøre. Jeg ved alt om, hvordan affaldet skal sorteres, men det er ikke alle, der ved det. Det er særligt mælkekartonerne, som de har svært ved. De skal ikke i papaffald, fordi der er plastik i. De skal i restaffald. Men det er der ikke mange, der ved,” forklarer Allan.

Selvbestemmelse er vigtigt

Allan har snart boet på Vester Hjermitslev i et år, og der er – som han selv siger – det bedste sted, han har boet. Og nu hvor hele hans verden af LEGO breder sig ud over hele værelset, har han fået lov til at brede sig lidt i opholdsrummene med de mange LEGO-ting, han har samlet gennem mange års interesse. Allan kan da også fremvise et helt særligt LEGO VIP-kort

”Jeg er medlem af LEGO-klubben, hvor jeg får adgang til de forskellige LEGO-sæt, før de kommer ud i handelen. Det synes jeg er sjovt. Jeg kunne købe en masse LEGO, for der er så meget, jeg gerne vil bygge. Men jeg har besluttet, at det er hver fredag, at jeg må købe et sæt,” fortæller Allan.

”Selvbestemmelse er vigtigt for mig. Det har jeg ikke haft så meget før. Men her på Vester Hjermitslev lytter de til mig, og vi snakker om, hvordan jeg også selv kan være med til at bestemme over mig selv og min økonomi. Personalet er gode til at lytte til mig. Og vi laver ting sammen. Sammen med det at bo her på landet, tror jeg, at det er personalet, der gør, at jeg er glad for at bo her,” siger Allan.

Hold dig opdateret med nyheder fra
EKKOFONDEN

Vi sender løbende nyhedsmails omkring nye metoder, viden og tiltag hos EKKOfonden. Du kan tilmelde dig nedenfor.

Tilmeld nyhedsbrev

* indicates required

Accepterer du at EKKOfonden må fremsende mails og anvende oplysninger til marketingformål?

Du kan framelde dig vores nyhedsbrev til hver en tid.